Program in gostje 18. festivala Kino Otok – Isola Cinema

Med 1. in 5 junijem 2022 bo Izola ponovno zaživela s filmom: na številnih lokacijah na prostem in pod streho, na projekcijah, pogovorih, izobraževanjih in druženjih se bo zgodil 18. mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema! Tudi letos bomo festival otvorili v Letnem kinu Arrigoni, kjer bosta film Verschwinden/Izginjanje (2022) predstavila režiserka Andrina Mračnikar in producent Jürgen Karasek. V Letnem kinu Arrigoni se bo pod zvezdami zvrstilo več projekcij, a letos se bomo dva večera ob koncu festivalskega tedna ob filmu in glasbi srečali tudi v edinstvenem Letnem kinu Manzioli.

Pred desetletjem smo na Kino Otoku opustil tekmovanje med filmi in na njem ne podeljujemo nagrad. Tako je festival danes odprt prostor prikazovanja in posredovanja filmske umetnosti, v katerem velja enakopravnost raznovrstnih izrazov in razmišljanj, ki na različne načine razširjajo pogled in vetrijo misli. Prizadevamo si, da na Kino Otok s filmi pripeljemo tudi filmske avtorje, strokovnjake iz različnih filmskih okolij in, nenazadnje, zaljubljence v film. Ugodne razmere za druženje ob raznolikem, raznovrstnem in raznorodnem filmu in dialog med vsemi obiskovalci festivala sta naši prvi in najpomembnejši nalogi.

Programska knjižica festivala (format PDF): povezava za prenos.
Programska zgibanka Letni kino Arrigoni in Manzioli (format PDF): povezava za prenos.
Programska knjižica Podmornice (format PDF): povezava za prenos.

Z otvoritvijo festivala odpiramo tudi kino pod zvezdami

V sredo, 1. junija, v Letnem kinu Arrigoni odpiramo 18. izdajo festivala Kino Otok – Isola Cinema. Festival začenjamo s filmom z dvojezičnim naslovom Verschwinden/Izginjanje (2022), v katerem režiserka Andrina Mračnikar raziskuje osebno, družinsko, družbeno in politično zgodovino – in sodobnost – dvojezične avstrijske Koroške, kjer slovenskega jezika v javnem prostoru že dolgo ni več slišati. Otvoritveno projekcijo bosta uvedla avtorica Andrina Mračnikar in producent Jürgen Karasek. Film in podroben pogovor z ustvarjalcema smo na urnik uvrstili tudi v petek v Art kinu Odeon.

V Letnem kinu Arrigoni bomo gledali še malteški film Luzzu (Alex Camilleri, 2021), slikovit in pristen prikaz ribiškega vsakdanjika ter birokratskega masakriranja stoletnih ritualov in tradicij preživetja; ter film mlade hrvaške režiserke Sonje Tarokić, Zbornica (2021), v katerem izvrstna režija in igralski ansambel sočno in boleče predstavita okolje šolske zbornice in s tem sistema, v katerem vsi vpijejo, a nihče ne posluša.

A sobotni večer – in kino pod zvezdami – bomo preživeli v samem srcu Izole, na Manziolijevem trgu, kjer se bomo s projekcijo filma Zborovanja v ljubezni (Comizi d’amore, Pier Paolo Pasolini, 1964) pridružili praznovanju stote obletnice rojstva italijanskega velikana Piera Paola Pasolinija. V za avtorja neznačilnem dokumentarcu Italijani – ženske in moški, mladi in stari, bogati in revni – odgovarjajo na vprašanja o ljubezni, nezvestobi, prostituciji in iz množice obrazov se izlušči spoznanje, da ljudstvo glede omenjenih vprašanj goji okostenelo prepričanje, odraz stoletij kulturne represije.

Na Manziolijevem trgu bomo ostali tudi v nedeljo, ko tam ne bo filmske projekcije, temveč filmski koncert FilmMusicOrkestar: Sevdah na filmu in okoli njega. Elma Burnić (vokal) in AdmirĆulumarević (ritem kitara) sta člana zagrebške glasbene atrakcije FilmMusicOrkestar, ki interpretira klasike filmske glasbe skozi sevdah. Na koncertu bosta v inovativnih aranžmajih predstavila nekaj najlepših sevdalink, ki so se pojavile na platnu.

Številne filme bodo na Kino Otoku predstavili avtorji

Na Kino Otoku spodmikamo rdeče preproge in si prizadevamo podirati pregrade, tiste v razmišljanju in tiste med ljudmi: avtorji filmov, filmskimi profesionalci in gledalci. Tudi letos nas bodo obiskali številni avtorji, s katerimi se bomo po projekcijah pogovarjali o ustvarjanju, filmu in še marsičem.

Inês T. Alves bo predstavila film Na bregovih Pastaze (Juunt Pastaza entsari, 2022), dokumentarec o otrocih plemena Achuar iz ekvadorske Amazonije, ki dneve preživljajo na bregovih reke, kjer lovijo, nabirajo, veslajo, sekajo, kurijo … v skladu s svojo naravo in z naravo, katere del so. Povratnika Karine de Villers in Mario Brenta se na Kino Otok vračata s filmom, posnetim med pandemijskim lock-downom, Otoki (Isole, 2021), mozaikom več kakor sedemdesetih osebnih pogledov, izjemnih vizij, ki razkriva občutljive drobce negotove in spreminjajoče se sodobnosti. Kakor otoki ločene in povezane filmske podobe nosijo osebne in prodorne skrivnosti tistih, ki so jih posneli. Argentinsko nemška režiserka Jeanine Meerapfel je posnela film Ženska (A Woman, 2021), ki, kakor marsikatero režiserkino delo, govori o tem, kako je biti tujec v deželi, življenju, jeziku … Filmski esej je zgodba o režiserkini mami, o družinski zgodovini in sedanjosti, o ranah izgnanstva in vlogi spomina. Aleksey Lapin bo otoški publiki predstavil svoj celovečrni prvenec Krai, film o vasi, v kateri je preživljal poletja svojega otroštva, igriv in topel portret skupnosti ter obenem duhovit film o filmu. Mark Lyken nas bo s filmom Zapiski iz nizke orbite (Notes from a Low Orbit, 2022) popeljal v mestece Hawick na Škotskem in prefrigano predstavil tamkajšnje skupnosti ter njihove vsakodnevne rituale in navade. Še en otoški povratnik, Marko Grba Singh, v filmu Rampart (2021) združi posnetke zapuščenega stanovanja v novem Beogradu, kjer začnejo sledi preteklosti prebujati idilične in hkrati travmatične spomine, in VHS arhiv družinskega univerzuma iz let 1998 in 1999: druženja, domače živali, video igrice in trenutki negotovosti tkejo vsakdanjik v objemu zgodovinskega dogajanja. Lačna žival pa je naslov pesniškega večera s filmskim presenečenjem, večera surove, pronicljive, iskrene poezije Jana Cvitkoviča, ki jo bo uglasila Irena Kovačevič.

Srečajmo se na Otoku!

Vse informacije o vstopnicah so zbrane tukaj, predprodaja festivalskih abonmajev in prodaja vstopnic: mojekarte.si.