PRO OTOK: Prenos veščin – Kako do odmevne TV ali spletne serije?

Tokratni Prenos veščin, namenjen ustvarjalcem serij, je nastal v sodelovanju 17. mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema in Centra za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO). Je del večdnevnega festivalskega programa za filmske profesionalce PRO OTOK (povezava na celoten program), ki bo med 6. in 8. oktobrom 2021 potekal v MAO v Ljubljani. Prenos veščin 7. in 8. oktobra 2021 prinaša izkušnje šestih uveljavljenih filmskih ustvarjalcev iz Slovenije in tujine, ki svoje vizije uspešno realizirajo v mednarodno uspešne serije.

Razvoj serij se v zadnjem desetletju pospešeno spreminja zaradi novih produkcijskih in finančnih pristopov. Oblikujejo se inovativni načini realizacije serij in širitve doseganja občinstva prek klasičnih televizijskih kanalov ali spletnih platform. Končni cilj je uspešna serija, ki vzbudi navdušenje ne le domačih gledalcev, temveč tudi najrelevantnejših mednarodnih festivalov, ki serije čedalje bolj upoštevajo kot pomemben del njihovih programov.

Dogodek je namenjen ustvarjalcem serij; režiserjem in producentom na začetku kariere ali projekta, ki si želijo na podlagi izkušenj uspešnih slovenskih in tujih serij najti navdih za preboj.

Predstavljamo ekipe serij Jutro bo spremenilo vse, Jezero in V dvoje. Z gosti Goranom Stankovićem, Vladimirjem Tagićem, Snežano van Houwelingen, Matevžem Luzarjem, Klemnom Dvornikom in Luko Marčetičem se bomo posvetili naslednjim temam:
– vodenje produkcije od zamisli do realizacije: značilnosti produkcij nizko in visoko proračunskih serij, kako izbirati soustvarjalce, kakšne so možnosti koprodukcij;
– ponudniki vsebin: posebnosti sodelovanj s tradicionalnimi televizijskimi mrežami in spletnimi ponudniki videa na zahtevo, kaj v tem kontekstu prispevajo uvrstitve na festivale;
– občinstvo: kako pridobiti odmevnost pri najširšem občinstvu, kako pripeljati mlado občinstvo pred ekrane;
– uspeh: kakšen naj bi bil recept za uspeh serije v sodobnih produkcijskih zahtevah in pogojih.

Udeleženci bodo imeli tudi možnost individualnih posvetov z gosti dogodka, ki jih bomo organizirali preko spleta.

Režiserja ter idejna avtorja serije Goran Stanković in Vladimir Tagić in producentka Snežana van Houwelingen bodo predstavili razvoj produkcije srbske serije Jutro bo spremenilo vse (Jutro će promeniti sve), ki je leta 2018 s pretanjenim občutkom za duh časa takoj navdušila generacije srbskih mladih, od takrat pa si je utrdila sloves ene največjih uspešnic v regiji – od letošnjega leta je na voljo tudi slovenskemu občinstvu prek platforme VOYO. Večkrat nagrajena serija se osredotoča na življenja štirih prijateljev, tridesetletnikov, ki skušajo v beograjskem vsakdanu ujeti ravnotežje med mlado dobo in odraslostjo.


Fotografija iz serije Jutro bo spremenilo vse.

Režiserja Matevž Luzar in Klemen Dvornik bosta delila svoje izkušnje z režijo in produkcijo nadaljevanke Jezero, detektivke s pridihom skandinavskega noir žanra, ki je nastala v produkciji RTV Slovenija po romanu Tadeja Goloba. Jezero velja za mednarodno najuspešnejšo slovensko serijo, ki že razvija drugo sezono, v tem mesecu pa je režiserski dvojec prejel tudi slovensko stanovsko nagrado režiserjev ‘Štigličev pogled’ za izjemno režijo.


Fotografija iz serije Jezero.

Vsestranski avtor in režiser Luka Marčetič je pred leti zaslovel z gverilskimi posegi v slovensko sceno filmov in serij, ki so kljub skromnim proračunom podirali rekorde v gledanosti. Njegova najbolj uspešna serija z domiselnim prepletom humorja in drame V dvoje, kjer sta pri produkciji sodelovala s Klemnom Dvornikom, tudi režiserjem večine delov, skozi vpogled v življenje dveh mladih parov spremlja vsakdanje dogajanje sodobne mladine, ki na pragu odraslosti stopa v neznano. Od leta 2015 je na platformi VOYO doživela tri sezone.


Fotografija iz serije V dvoje.


>> Četrtek, 7. oktober 2021, MAO

11:00–13:00
Študije primerov: serije Jutro bo spremenilo vse, Jezero in V dvoje

V 30-minutnih sklopih bodo avtorji predstavili razvoj in posebnosti njihovih projektov. Goran Stanković, Vladimir Tagić in Snežana van Houwelingen bodo predstavili delo na seriji Jutro bo spremenilo vse (Jutro će promeniti sve, Srbija, 2018), Matevž Luzar in Klemen Dvornik bosta predstavila ustvarjanje nadaljevanke Jezero (Slovenija, 2019–), Luka Marčetič in Klemen Dvornik pa serijo V dvoje (Slovenija, 2015–2019).

Seriji Jutro bo spremenilo vse in V dvoje sta na ogled na voyo.si. Udeležencem Prenosa veščin z rezervacijo mesta na dogodku VOYO podarja 1 mesec (30 dni) brezplačne naročnine (prijave na pro@isolacinema.org).

Prost vstop. Število mest je omejeno, rezervacije na pro@isolacinema.org.

13:30–15:00
Moderirana diskusija: Kako do odmevne TV ali spletne serije?

Pogovor z Goranom Stankovićem, Vladimirjem Tagićem, Snežano van Houwelingen, Matevžem Luzarjem, Klemnom Dvornikom in Luko Marčetičem, v katerem bodo gostje razmišljali o možnostih ustvarjanja projektov serij v regiji, bo vodila Nadina Štefančič.

Prost vstop. Število mest je omejeno, rezervacije na pro@isolacinema.org.

15:00–17:00
Delovno-družabno kosilo udeleženih filmskih profesionalcev z gosti dogodka 


>> Četrtek, 7. oktober, in petek, 8. oktober 2021, splet

Prenos veščin – Kako do odmevne TV ali spletne serije? Ena-na-ena – individualni spletni posveti z gosti usposabljanja Prenos veščin in možnost predstavitve projekta ali posveta z urednikom serij na POP TV in Voyo.si:

  • Goran Stanković, Vladimir Tagić in Snežano van Houwelingen (serija Jutro bo spremenilo vse);
  • Matevž Luzar, Klemen Dvornik (serija Jezero);
  • Luka Marčetič, Klemen Dvornik (serija V dvoje);
  • Dejan Krupić (urednik, POP TV in Voyo.si).

Število mest je omejeno, predhodne prijave s kratkim opisom motivacije za srečanje na pro@isolacinema.org.

 

Prost vstop. Število mest je omejeno, rezervacije na pro@isolacinema.org. Dogodkov se lahko udeležijo le obiskovalci, ki imajo veljavno dokazilo o izpolnjevanju enega od pogojev PCT: prebolevnost, cepljenje ali negativni izvid testa. Uporaba zaščitne maske na prizorišču obvezna. Za varno izvedbo programa PRO OTOK skrbimo tudi organizatorji z upoštevanjem vseh veljavnih preventivnih ukrepov in navodil.