PRO OTOK

Manziolijeva palača, Izola
Program za filmske profesionalce in vse druge, ki jih zanima pot filma od ideje do platna in naprej. 

ČETRTEK, 2. 6. 2022

11.00–13.00 
Ustvarjalna Evropa in Ekologi brez meja: Za okolju prijazne kulturne dogodke
V sodelovanju z Motovilo, centrom za spodbujanje sodelovanja v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih, in društvom Ekologi brez meja.  

Javni kulturni dogodki imajo pomembno vlogo pri izpostavljanju, izmenjavi in implementaciji dobrih praks v zelenem prehodu – procesu iskanja odgovorov na aktualne podnebne in okoljske izzive. Kulturni in ustvarjalni sektorji lahko z lastnim zgledom prispevajo k utrjevanju zelene miselnosti. Katere rešitve so pred nami, pa jih še nismo ozavestili? Kakšni naj bodo konkretni koraki kulturnih organizacij na področju ozelenitve?  

Dogodek je namenjen predstavnikom kulturnih in turističnih organizacij ter lokalnih skupnosti, ki dejavno razmišljajo o bolj trajnostnih praksah in želijo na tem področju narediti korak v pravo smer.   

Predstavnica zavoda Motovila (CED Slovenija) bo predstavila prizadevanja EU v okviru programa Ustvarjalna Evropa pri uresničevanju evropskega zelenega dogovora, namenjenega oblikovanju in izvedbi reform, ki podpirajo podnebne ambicije. Kako lahko posamezna kulturna organizacija s preprostimi rešitvami prispeva k bolj trajnostnemu delovanju, pa bomo predstavili s primerom dobre prakse filmskega festivala Crossing Europe, ki bo služil kot navdih za premike na nacionalni ravni. Z nami bo sodirektorica festivala Katharina Riedler.  

Katja Sreš, predsednica društva Ekologi brez meja, nacionalne zero waste organizacije, bo ogledalo nastavila vsem nam: organizatorjem in obiskovalcem kulturnih dogodkov ter odločevalcem. Vsak ima namreč priložnost in moč, da pomete pred svojim pragom. Na primeru Kino Otoka se bomo sprehodili čez konkretne ukrepe za preprečevanje in ločeno zbiranje odpadkov. Za izpolnjevanje zero waste zaveze in doseganje ciljev pa je nujno sodelovanje lokalnih skupnosti, ki lahko trajnostno delovanje spodbujajo s strategijami in predpisi, in udeležencev dogodkov, ki jih želimo spodbuditi, da dobre navade ravnanja z okoljem udejanjajo tudi zunaj svojega doma.   

Sledil bo pogovor o konkretnih ukrepih za ozelenitev delovanja kulturnih organizacij, ki ga bosta moderirali predstavnici CED Avstrija in Slovenija.

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku. Prost vstop, zaželene rezervacije na pro@isolacinema.org. 

15.00–17.00 
Primeri dobrih praks v mreži art kinematografov
Strokovno srečanje Art kino mreže Slovenije (AKMS)

Na strokovnem srečanju Art kino mreže Slovenije bodo člani predstavili primere dobrih praks v mreži 27 kinematografov (predstavitev nove dvorane Mestnega kina Ptuj, koncept filmskega kulturnega dneva v Mestnem kinu Domžale – predstavitev filmskovzgojne dejavnosti …), analizirali pa bodo tudi statistiko za leto 2021 in posledice še enega leta izrednega delovanja. 

Dogodek bo potekal v slovenskem jeziku. Prost vstop.

PETEK, 3. 6. 2022

Prenos veščin – Kako uspešno razviti celovečerni film?
V sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za oblikovanje in arhitekturo. 

Dogodek je namenjen filmskim ustvarjalcem na začetku kariere ali novega projekta, ki si želijo na podlagi izkušenj uspešne tuje gostje najti navdih za preboj. 

11.00–13.00
Isabelle Fauvel: Razvoj kot ključna etapa na poti do filma
Mojstrski tečaj in pogovor za filmske pisce, režiserje in producente 

V konkretnem smislu se razvoj projekta začne s sprejemom odločitve o tem, da usmerimo čas, sposobnosti in denar v točno določen projekt, vendar pa je razvoj v širšem pomenu nikoli končan proces vsakogar, ki želi pisati, režirati ali producirati. Isabelle Fauvel bo na dogodku spregovorila o razvoju projekta v kateri koli fazi pisanja, pa tudi veščinah, talentih in mreženju, s čimer bo zajela vse specifike razvoja kot individualnega ali kolektivnega procesa. 

Isabelle Fauvel je sprva delovala kot producentka, nato pa leta 1993 ustanovila Initiative Film, prvo podjetje, namenjeno razvoju filmov. Odtlej sodeluje s pisci, režiserji in producenti pri razvoju projektov in talentov, denimo z iskanjem novih talentov in knjižnih predlog, svetovanjem in sodelovanjem pri razvoju scenarija ter spremljanjem celotnega poteka projekta z zunanjimi uvidi. Kot strokovnjakinja ali mentorica sodeluje z mednarodnimi strokovnimi organizacijam ali dogodki, kot so MFI (Sredozemski filmski inštitut), ACE Producers in TFL (Torino Film Lab), kar vključuje tudi snovanje programov usposabljanja na zahtevo. Občasno se poda tudi v svet založništva s spodbujanjem priredb knjižnih del, denimo v sklopu iniciative Shoot the Book!, na festivalu kriminalk Quais du Polar v Lyonu ipd. Initiative Film z iskanjem projektov sodeluje s platformo Jerusalem International Film Lab že vse od njenega nastanka leta 2012. Isabelle Fauvel želi s svojim delom prispevati h kroženju idej in talentov ter obogatiti svet razvoja filmskih projektov.   

Moderira Nadina Štefančič. 
Dogodek bo potekal v angleškem jeziku. Prost vstop, zaželene rezervacije na pro@isolacinema.org.

15.00–18.00 
Razvoj kot ključna etapa na poti do filma
Delavnica za producente celovečernih filmov 

Dvodnevna skupinska delavnica, namenjena producentom celovečernih filmov z enim ali več projekti v razvoju, na kateri se bodo mentorica in udeleženci posvetili naslednjim temam: kako analizirati svoj program projektov; zadolžitve producenta in kako delati s talenti; kako izpostaviti svoje projekte na trgu za pridobitev manjšinskih ali večinskih partnerjev v razvoju; kako v procesu pisanja najti pravega bralca, svetovalca ali urednika scenarija. 

Za imetnike PRO akreditacije. Število mest je omejeno, predhodne prijave s kratkim opisom motivacije za udeležbo v angleškem jeziku pošljite na pro@isolacinema.org. Delavnica bo potekala v angleškem jeziku. Nadaljevala se bo v soboto, 4. junija 2022, termin po dogovoru vseh sodelujočih. 

19.00
Večerne vezi
Delovno-družabna večerja filmskih profesionalcev z gosti dogodka. 

Za imetnike PRO akreditacije in vabljene goste.  

SOBOTA, 4. 6. 2022

Kratka scena na Kino Otoku
V sodelovanju z Društvom za uveljavljanje kratkega filma Kraken in mednarodnim festivalom kratkega filma FeKK.  

Kratka scena je intenzivna polletna delavnica, ki vključuje spoznavanje teorije in prakse scenaristične obrti, razvoj ideje in pisanje scenarija za kratki film. Letošnja Kratka scena je že sedma po vrsti, a prvič poteka v prenovljenem in obogatenem formatu, tudi na Kino Otoku. Več na kratkascena.si.  

11.00–13.00 
Trije producentski pogledi na kratki film: Andraž Jerič, Katja Lenarčič, Marina Gumzi
Predstavitve in diskusija  

Andraž Jerič je leta 2013 soustanovil filmsko društvo Temporama. Po več kratkih (nizko- ali brezproračunskih) filmih, videospotih in spletnih serijah je leta 2018 produciral svoj prvi celovečerni igrani film Posledice, ki je bil premierno prikazan na mednarodnem festivalu v Torontu. Je član Evropske filmske akademije, v letu 2021 pa je bil izbran za slovenskega predstavnika v programu Producenti na potezi v Cannesu. 

Kot vodja razvoja in kreativni producent se (kratkim) filmom rad posveča čimprej, že v zgodnejših fazah pisanja in koncipiranja, zato se bo na tem pogovoru posvetil predvsem procesom v fazi razvoja projekta. Spregovoril bo tudi o financiranju kratkega filma pri nas in o tem, kako znotraj vedno bolj mačehovske podpore kratkemu filmu kot avtor ali producent ostati optimističen. 

Sotto (2016), režiserka Ina Ferlan, produkcija Temporama. Foto: Eva Ferlan.   

Katja Lenarčič je poklicno pot začela v berlinskem world salesu. Leta 2015 se je pridružila filmskem kolektivu EnaBanda, kjer je producirala nagrajene kratke in dokumentarne filme, ki so bili premierno prikazani v tekmovalnih sekcijah prestižnih festivalov, kot so Sarajevo FF, Clermont-Ferrand ISFF in Solun IFF. Od leta 2020 je producentka pri produkcijski hiši Vertigo ter koordinatorka mednarodnega usposabljanja CEE Animation Workshop.  Je alumna Locarno Industry Academy, Jihlava Emerging Producers in EAVE. 

Zakaj in kako lahko delavnice, koprodukcijski forumi in filmske tržnice pomagajo ustvarjalcem kratkih filmov, bo prikazala na primeru kratkega filma Potop režiserja Kristijana Krajnčana, ki je izjemno uspešno mednarodno pot začel prav na scenaristični delavnici Kratka scena. 

 

Potop (2019), režiser Kristijan Krajnčan, producentka Katja Lenarčič.   

Marina Gumzi od 2013 vodi mikro studio NOSOROGI. Kot avtorica, dramaturginja in producentka redno in rada sodeluje z mlajšimi ustvarjalci. Med 2019 in 2020 je bila na berlinski DFFB članica prve študijske skupine Next Wave, v okviru katere se je začela ukvarjati z novimi modeli filmske distribucije ter potenciali, ki jih za razvoj filma ponujajo nove tehnologije. Sodelovala je v mednarodni raziskovalni skupini, ki je za Eurimages pripravila študijo o sodobnih nekonvencionalnih filmskih praksah, ter v projektni skupini berlinskega Tedna kritike, ki je oblikovala utopični filmski sistem.  

Predstavila bo razmislek z naslovom Done with Cannes – o možnostih za ustvarjanje na robu dominantnih podpornih sistemov in njihovih v marsičem arhaičnih konvencij; o nujnosti radikalnejšega zavračanja hitrih, preračunljivih produkcijskih načinov ter o smislu iskanja »resnice« skozi radovednost in raziskovanje medija.  

Kratki film o džungli (v produkciji), režiser Gregor Božič, produkcija NOSOROGI.  

Moderira Nadina Štefančič.
Dogodek bo potekal v slovenskem jeziku. Prost vstop, zaželene rezervacije na pro@isolacinema.org. 

15.00–19.00 
Srečanja udeležencev delavnice Kratka scena z mentorji
Za udeležence delavnice.