Program in gostje 17. festivala Kino Otok – Isola Cinema

Na festivalu Kino Otok – Isola Cinema osrednje mesto zasedajo filmske projekcije, a na festivalu verjamemo, da film v celoti zaživi šele, ko ogledu sledita tudi razmislek in pogovor. Zato si prizadevamo, da v festivalsko dogajanje vključimo čim več gostov – avtorjev filmov, ki kar najbolj neposredno predstavijo svojo ustvarjalnost. Tako bomo tudi letos na festivalu, katerega dogajanje se bo v Izoli zgostilo med 25. in 29. avgustom 2021, spodbujali živahen dialog med gledalci in avtorji filmov. Celoten filmski in spremljevalni program 17. Kino Otoka bosta za najširšo javnost v nekaj dneh objavljena na festivalski spletni strani kinootok.org, predstavnikom medijev pa je spodaj že na voljo povezava do informativnega gradiva. 

V dialogu s filmski avtorji – gosti festivala v živo
Film Čarovnice iz Orienta (Les Sorcières de l’Orient, 2021), ki preko osebnih pripovedi in bogatega arhivskega materiala oživi napore in dosežke ekipe skoraj čudežnih japonskih odbojkaric, bo predstavil avtor Julien Faraut. Farauta, prepoznavnega dokumentarnega esejista in raziskovalca športnih arhivov, ki v svojih delih filmski izraz spaja z razmislekom o zgodovini športa, gledalci že poznamo po prejšnjem filmu o slovitem tenisaču, John McEnroe: Cesarstvo popolnosti (2018).


Čarovnice iz Orienta (Les Sorcières de l’Orient, 2021)

V Izoli nas bo obiskal tudi Lois Patiño, ki bo gledalcem Kino Otoka ponovno odrezal bogat kos pogače galicijske kulture v sanjavem filmu Rdeča luna (Lúa vermella, 2020). Patiña in Galicijo je naša publika že spoznavala z dokumentarcem Obala smrti (2013), letos pa se bomo o njegovem filmu, mistični pripovedi o svetu, v katerem so legende del resničnosti in duhovi del skupnosti, lahko pogovarjali v živo.

Biografski dokumentarec o sijoči zvezdi italijanskega filma Alidi Valli, Alida (2021), bo predstavil režiser Mimmo Verdesca, ki v prvi osebi, preko še nikoli objavljenih pisem in dnevnikov ter drugih ekskluzivnih arhivskih materialov velike igralke, celovito izriše življenje mladega dekleta iz Pulja, ki je bliskovito postala ena najbolj znamenitih in priljubljenih igralk italijanskega in svetovnega filma.


Alida (2021)

Veselimo se lahko tudi dveh premier (in ekip) filmov, ki sta nastala v slovenski produkciji: novega, nežno presunljivega filma Miroslava Mandiča, Sanremo (2020), ki filmično oriše občutja ob izgubi spomina, skozi kopreno katerih prodirajo svetli žarki prijateljstva in ljubezni. Film, ki neutrudno potuje po svetovnih festivalih, bodo na slovenski premieri predstavili avtor, glavni igralec (zopet izvrstni Sandi Pavlin) ter ekipa filma.


Sanremo (2020)

Zanimiv pogovor o humanizmu in cinefiliji pa si lahko obetamo s srbskim režiserjem Ivanom Ikićem, čigar Oaza (2020) se ponaša z obilno zbirko nagrad in priznanj svetovnih festivalov. Zgodba o ljubezenskem trikotniku v ustanovi za mladino s posebnimi potrebami je eksploziven izbruh podrobnosti, ki tkejo otipljivo snov življenja. Režiserjeva metoda dela z naturščiki, ki igrajo fiktivne like, nevsiljivo povzdigne banalne nianse vsakdanjika v sfere poezije in resnice.

Na festivalu se nam bo pridružil tudi pomemben katalonski režiser Marc Recha, katerega retrospektiva se bo po projekciji v Izoli zgodila v Kinodvoru in Slovenski kinoteki. V Izoli si bomo v družbi avtorja ogledali film Avgustovski dnevi (Dies d’agost, 2005), ki prehaja med dokumentarnim esejem in fikcijo in ki spregovori še zlasti prvoosebno, saj sta v osrčju zgodbe Marc Recha in njegov brat David. Avtor se nam bo oktobra pridružil tudi na projekcijah retrospektive v Ljubljani.

Veselimo se, da se bodo pod otoškimi platni kmalu iskrili pogovori in brusila raznolika mnenja o filmu ter o svetu in ljudeh, ki jih film odseva.