Program Podmornica posvečamo otrokom in mladini

Mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema se z 18. izdajo vrača na prag poletja, glavnina festivalskega dogajanja se bo odvila v Izoli med 1. in 5. junijem 2022. Filmsko-vzgojni program  Podmornica na Kino Otoku  bo potekal v Kulturnem domu v Izoli, Art kinu Odeon in Sončni dvorani – JSKD Izola. Podmornico nestrpno pričakuje že 1.400 otrok, ki si bodo izbrane filme ogledali na šolskih projekcijah. Za vzgojno-izobraževalne zavode istrskih občin smo pripravili program, ki ga bodo naši strokovni delavci predstavili v festivalskem tednu izven rednega programa. Festivalski program Podmornice posvečamo najmlajši generaciji filmskega občinstva med 3. in 18. letom starosti, torej otrokom in mladim. Programske aktivnosti pa bodo kot spodbuda k izbiri kakovostnih vsebin za otroke zagotovo zanimive tudi za starše in skrbnike ter filmskovzgojne in pedagoške delavce.

Programska knjižica Podmornice (format PDF): povezava za prenos.

Brezplačni filmski vikend za najmlajše
Predšolskim otrokom festival prinaša v soboto, 4. junija, ob 10.30, v JSKD Izola animirano serijo Tako zraste (Miha Kalan, Jernej Žmitek, Slovenija, 2019, 30′). Skozi šest kraktih filmov bodo spremljali razvoj živali, ki imajo zanimiv, poseben ali nenavaden življenjski cikel, od rojstva do odrasle dobe.
nedeljo, 5. junija, ob 10.30, pa v sodelovanju s Kinodvorom v Kulturni dom prihaja sklop kratkih animiranih filmov z vsega sveta Gumbi na potepu (32′). Sklop je del Kinodvorovega projekta Cinemini Europe, ki je namenjen razvoju specifičnih programov filmske vzgoje za najmlajše gledalce med 3. in 6. letom starosti. Ostali partnerji v projektu so Filmski inštitut EYE (Amsterdam), Nemški filmski inštitut in muzej (Frankfurt), filmski festival Taartrovers (Nizozemska) ter Avstrijski filmski muzej (Dunaj).

Gumbi na potepu

Filmski dogodek za otroke in družine: obisk režiserke Inês T. Alves 
soboto, 4. junija, ob 16. uri, se bo zgodil poseben dogodek za otroke, starše in širše družine. Izolski kulturni dom bo obiskala portugalska režiserka filma Na bregovih Pastaze (Juunt Pastaza entsari, Portugalska, 2022) Inês T. Alves, ki bo po njegovi projekciji v živo povedala podrobnosti o svojem nenavadnem podvigu – dokumentarcu o otrocih plemena Achuar iz perujske Amazonije, ki dneve preživljajo na bregovih reke, kjer lovijo, nabirajo, veslajo, sekajo, kurijo … v skladu s svojo naravo in naravo, katere del so. Ali kot navaja režiserka dragoceno misel Agostinha da Silve ob začetku filma: »Otroške lastnosti bi morali kot značilno človeške ohranjati do smrti: domišljijo namesto znanja; igro namesto dela; celovitost namesto ločevanja.« Projekcijo v prisotnosti režiserke pripravljamo v sodelovanju s programom Kinodvora Kinobalon.

Na bregovih Pastaze

Pred projekcijo bodo mladi avtorji is slovenske Istre v živo predstavili kratki film Trilogija dreves (Slovenija, 2021), ki so ga v okviru filmske delavnice projekta Film v gibanju zavoda Otok pod vodstvom mentorjev ustvarili kot udeleženci lanskoletnih poletnih Filmskih počitnic.

Mladim gledalcem posebej priporočamo še filma Futura (režija Pietro Marcello, Francesco Munzi, Alice Rohrwacher, Italija, 2021, 108 min, italijanščina) in Mala mama (Petite maman, režija Céline Sciamma, Francija, 2021, 72 min, francoščina). Ob tem poudarjamo, da so tudi vsi festivalski filmi primerni za srednješolce.

Futura

Mladi programerji sooblikujejo festivalski program za vse generacije
Skupina dvajsetih dijakov iz različnih srednjih šol med 14. in 18. letom starosti se je od konca februarja tedensko srečevala v Slovenski kinoteki v Ljubljani, kjer so ob vodstvu mentorjev izmed petih filmskih klasik izbrali en film, ki je uvrščen v program 18. festivala Kino Otok. Izbor mladih je film Cherbourški dežniki (Les Parapluies de Cherbourg, Francija/Nemčija, 1964, 91‘) režiserja Jacquesa Demyja, razkošna pripoved o čisti in goreči mladi ljubezni, bridko soočeni z okoliščinami trde realnosti, ki jo igralci v celoti odpojejo. Eden najbarvitejših in najbolj romantičnih protivojnih filmov vseh časov.Mladi programerji bodo v Izoli pripravili kratek uvod v projekcijo, obenem pa so na podlagi filma oblikovali filmske plakate, ki bodo v času festivala razstavljeni v Kulturnem domu. Aktivnosti skupine mladih filmofilov so del mednarodnega programa Mladi programerji, ki poteka v številnih krajih Evrope in ki ga v okviru evropskega projekta Film v gibanju (Moving Cinema) izvajamo v zavodu Otok

Cherbourški dežniki

Ostrimo pogled na Otoku! 
Petdnevna filmskokritiška delavnica, ki že tradicionalno gostuje na festivalu Kino Otok, je namenjena udeležencem od 16. leta starosti, ki bodo vsak dan gledali filme, o njih debatirali, nato pa spisali kratke refleksije. Besedila bodo sproti objavljena na festivalski spletni strani in e-kino.si, najboljše med njimi čaka tudi objava v reviji KINO!. Delavnico bo vodila Maja Krajnc, odg. ur. revije KINO!, asistiral ji bo Kristian Božak Kavčič. V soorganizaciji Društva za širjenje filmske kulture KINO! in Zavoda Otok.
Kotizacija za delavnico je 25 evrov. Udeleženci prejmejo akreditacijo, s katero lahko obiščejo vse filmske projekcije, zagotovljeno pa jim je tudi mesto za šotor v kampu Škamp. Več informacij in prijava (do 27. 5.): ostrenje.pogleda@e-kino.si

Se vidimo na Otoku!