Otok v Ljubljani – filmi v Slovenski kinoteki in Kinodvoru

Med 1. in 5. junijem 2022 bo v Izoli potekal 18. mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema, vsako leto pa se del festivalskega programa odvije tudi v prestolnici, na Otoku v Ljubljani. Na sporedu v Slovenski kinoteki in Kinodvoru bo več projekcij festivalskih filmov in kinotečna retrospektiva, Ljubljano bodo obiskali tudi filmski gosti. Prva projekcija letošnje edicije festivala se bo zgodila že 13. maja v Slovenski kinoteki, ko bomo prikazali dokumentarni film srbskega režiserja Janka Baljaka o velikanu filma, tudi rednem gostu Kino Otoka, Želimirju Žilniku: ŽŽŽ (Žurnal o Želimirju Žilniku).  

Filmski dvojček – dokumentarec in program kratkih filmov Želimirja Žilnika – bomo predstavili v družbi režiserja. V Slovenski kinoteki se bo v juniju odvrtela še retrospektiva filmov pomembne in prve madžarske režiserke Márte Mészáros. V Mestni kino Kinodvor pa se bo otoško filmsko dogajanje razlilo s programom, s katerim bomo odkrivali bogate sodobne filmske pokrajine.  

Program in urnik Otoka v Ljubljani V petek, 13. maja, bo v Slovenski kinoteki na sporedu filmski dvojček (za ceno ene vstopnice!), posvečen delu Želimirja Žilnika: 

  • ob 19. uri si bomo ogledali program Žilnikovih kratkih filmov, ki pronicljivo ter duhovito in ostro kot britev osvetlijo življenja, sicer skrita v sencah družbe. 
  • ob 20.30 pa se bomo v družbi režiserja Janka Baljaka še temeljiteje posvetili Žilnikovi ustvarjalni poti ob filmu ŽŽŽ (Žurnal o Želimirju Žilniku) (ŽŽŽ [Žurnal o Želimiru Žilniku], Srbija, 2021), svojevrstnem filmu ceste, ki nas popelje skozi prostor in čas, čez pol stoletja filmografije Želimirja Žilnika in – v avtorjevi družbi – po snemalnih lokacijah filmov. Projekciji sledi pogovor z avtorjem. 

V Slovenski kinoteki bomo v juniju prikazali tudi Retrospektivo filmov madžarske režiserke Márte Mészáros, ene najpomembnejših madžarskih, a tudi svetovnih režiserk in scenaristk, katere filmi so politični in aktualni, a hkrati intimni in vselej prežeti z neposrednim življenjskim feminizmom. V njenem filmskem opusu najdemo širok spekter vrst in žanrov filma, a v retrospektivi se bomo osredotočili na igrane celovečerce. 

V Kinodvoru se bo otoško filmsko dogajanje zgostilo okoli festivalskih datumov in se razlilo v junij. 31. maja bo v Kinodvoru na sporedu zadnji film Stefana Arsenijevića, prejemnik kristalnega globusa na festivalu v Krlovyh Varyh, Strahinja Banović (Srbija, Francija, Luksemburg, Bolgarija, Litva, 2021), priredba ljudske pesmi, v kateri sodobni migranti zasedejo vloge srbskih narodnih junakov. Brezčasna in hkrati žgoče aktualna adaptacija je realističen prikaz negotovih okoliščin beguncev in lirsko-epska pripoved, ki razpira vprašanja identitete, tradicije, rase in ljubezni. Film bo predstavila igralka Nancy Mensah-Offei. Projekcija se bo zgodila v sodelovanju s Festivalom migrantskega filma. 

V juniju bo Kinodvor gostil še naslednje filme:   

V okviru otoške festivalske sekcije Podmornica in v sodelovanju s Kinobalonom bo svoj sveži film predstavila avtorica Inês T. Alves. Na bregovih Pastaze (Juunt Pastaza entsari, Portugalska, 2022) je dokumentarec o otrocih plemena Achuar iz perujske Amazonije, ki dneve preživljajo na bregovih reke, kjer lovijo, nabirajo, veslajo, sekajo, kurijo … v skladu s svojo naravo in z naravo, katere del so. 

Spake na plan (Freaks Out, Gabriele Mainetti, Italija, Belgija, 2021), vrtoglav in zabaven poklon različnosti in silovita brca v rit fašizmu vseh obličij: stavek, ki ga v otvoritvenem prizoru izgovori ravnatelj obskurnega, a čudovitega rimskega cirkusa med 2. svetovno vojno – »Srečali boste nenavadna bitja, zmožna nepozabnih in osupljivih dejanj! Nič ni, kakor se zdi …« – je prav zlahka tudi napoved filma. 

Distribucijsko pot po slovenskih kinematografih pa bosta na Otoku v Ljubljani v Kinodvoru začela Luzzu (Alex Camilleri, Malta, 2021), zgodba o malteškem ribiču, ki se vsak dan poda na morje s tradicionalnim ribiškim čolnom luzzujem, slikovit in pristen prikaz ribiškega vsakdanjika ter birokratskega masakriranja stoletnih ritualov in tradicij preživetja, in Memoria (Apichatpong Weerasethakul, Kolumbija, Tajska, Francija, Nemčija, Mehika, Katar, Velika Britanija, Kitajska, Švica, 2021), za režiserja značilno sanjski in sanjav filmski podvig, v katerem Jessica (Tilda Swinton) obišče sestro v Bogoti, a ji noči začne krajšati nenavaden silovit zvok, ki jo spremlja tudi podnevi. Jessica se po sledi zvoka poda na osebno in skupnostno popotovanje po urbani in podeželski Kolumbiji, ki gledalca zaziba v stanje izrazite občutljivosti – do filma, sebe in človeštva. Obvezen ogled v kinu! 

Napoved predstavitve programa v Ljubljani in Izoli   

Celoten program 18. Kino Otoka bo objavljen v maju, festivalska ekipa ga bo v živo predstavila 18. maja 2022 ob 12. uri v Kinodvoru v Ljubljani in 19. maja 2022 ob 11. uri na ploščadi Kulturnega doma v Izoli.  

Se vidimo na Otoku!