Ogrevanje pred 17. festivalom Kino Otok – Isola Cinema

Med 25. in 29. avgustom 2021 bo v Izoli potekal 17. mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema. Celoten program letošnje izdaje bo znan konec julija, od takrat naprej pa bo na sporedu več ogrevalnih dogodkov v Izoli, Novi Gorici in v Ljubljani. Posebna priložnost za filmsko druženje bo 29. 7. 2021 v Letnem kinu Arrigoni v Izoli, kjer se bo zgodila premiera mednarodnega filmsko-glasbenega dogodka. Na ogled bodo kratki nemi filmi ameriškega komičnega igralca Busterja Keatona, za originalno živo glasbeno spremljavo pa bodo poskrbeli hrvaški art rockerji Porto Morto, zagrebški mini big band mnogoterih glasbenih vplivov. Program je nastal v sodelovanju s filmskim festivalom v Motovunu in britansko specializirano organizacijo za filmsko-glasbene dogodke Live Cinema UK. 

Izola: nemi filmi z Busterjem Keatonom in živo glasbo Porto Morto v Letnem kinu Arrigoni 

četrtek, 29. 7. 2021, bo ob 21. uri v Letnem kinu Arrigoni v Izoli premiera posebnega filmskega dogodka, ki združuje klasični nemi film s sodobno živo glasbo.

Na sporedu bodo štirje kratki nemi filmi, v katerih nastopa ameriški komični igralec Buster Keaton, velikan obdobja nemega filma: Teden (One Week, 1920, 25′), Gledališče (The Play House, 1921, 23′), Skrivno znamenje (The High Sign, 1921, 21′), Policaji (Cops, 1922, 33′). Za originalno živo glasbeno spremljavo pa bodo poskrbeli hrvaški art rockerji Porto Morto, zagrebški mini big band mnogoterih glasbenih vplivov.

Program je nastal v sodelovanju s filmskim festivalom v Motovunu in britansko specializirano organizacijo za filmsko-glasbene dogodke Live Cinema UK, v okviru mednarodnega projekta Kino Istra. Dogodek pripravljamo v sodelovanju s Centrom za kulturo, šport in prireditve Izola, ki je koproducent festivala. V primeru slabega vremena bo dogodek potekal v izolskem Kulturnem domu.

Nova Gorica: Lucio Dalla in njegova pesem Italije v Letnem kinu Silvana Furlana  

nedeljo, 1. 8. 2021, bo ob 21. uri v Letnem kinu Silvana Furlana v Novi Gorici predpremierno na ogled najnovejši dokumentarni film Pietra Marcella z naslovom Lucio Dalla in njegova pesem Italije (Per Lucio, Italija, 2021, 78′). Gre za poklon velikemu italijanskemu kantavtorju Luciu Dalli prek izjav dveh njegovih prijateljev in slikovitih prizorov rojstne Bologne pripoveduje o manj znanih epizodah glasbenikovega življenja in življenja Italije. Brezčasni glasba in poezija ter arhivski posnetki izrišejo večplastno Italijo druge polovice prejšnjega stoletja.

Projekcijo pripravljamo v sodelovanju z goriškim Kinoateljejem, ki je koproducent festivala. V primeru slabega vremena bo dogodek potekal v novogoriškem Kulturnem domu.

Ljubljana: Podeželski detektiv: cikel pesmi v Letnem kinu Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi  

ponedeljek, 9. 8. 2021, bo ob 21.30 v Letnem kinu Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi v Ljubljani predpremierno na ogled najnovejši dokumentarni film Billa Morrisona, ki je pred leti že odmevno gostoval na Kino Otoku, z naslovom Podeželski detektiv: cikel pesmi (The Village Detective: a song cycle, Bill Morrison, ZDA, 2021, 81′). Streljaj od islandske obale so v ribiški mreži odkrili kolute filma, v katerem igra priljubljen sovjetski igralec Mihail Žarov. Morrison najdeni film spoji z izvirno glasbo Davida Langa in preplete s posnetki iz obsežne Žarove filmografije – nastane spojina, ki vzbudi razmislek o tem, kako se na celuloidu ohranjajo in križajo tokovi življenja, zgodovine in umetnosti.

Projekcijo pripravljamo v sodelovanju s Slovensko kinoteko, ki je koproducent festivala. V primeru slabega vremena projekcija odpade.

Javna predstavitev programa v Ljubljani in Izoli  

Konec julija bo razkrit celoten filmski in spremljevalni program 17. festivala Kino Otok – Isola Cinema. Novinarski konferenci in javni predstavitvi programa bosta potekali v torek, 27. 7. 2021, ob 11. uri pred Kinom Šiška v Ljubljani in v četrtek, 29. 7. 2021, ob 11. uri na ploščadi Kulturnega doma v Izoli.V živo bomo predstavili letošnji filmski in spremljevalni program, filmske ustvarjalce, ki se nam letos pridružijo kot gostje ter novosti in ostale poudarke o letošnjem festivalu. Predstavitvi sta namenjeni novinarjem, filmskim ustvarjalcem, ljubiteljem filmov, kinootoškim sodelavcem in starim ter novim prijateljem festivala. V primeru slabega vremena bosta dogodka potekala pod streho ljubljanskega Kina Šiška in izolskega Kulturnega doma.

Toplo priporočamo, da nas za najbolj sveže informacije o izvedbi dogodkov, o morebitnih selitvah projekcij zaradi slabega vremena in drugih vprašanjih spremljate na spletu: isolacinema.orgfacebook.com/kino.otokinstagram.com/kinootok_isolacinema.

Izvedba bo potekala v razmeram prilagojenem formatu in ob upoštevanju vseh veljavnih preventivnih ukrepov in navodil. 

Producent festivala je Otok, zavod za razvijanje filmske kulture. Koproducenti festivala so Center za kulturo, šport in prireditve Izola, Slovenska kinoteka in Kinoatelje. Mestni kino Kinodvor in Italijanska samoupravna narodna skupnost Izola sta partnerja festivala.

17. izdajo mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema podpirajo naslednji javni sofinancerji: Ministrstvo za kulturo RS, Občina Izola, podprogram Evropske komisije Ustvarjalna Evropa – MEDIA, Evropska komisija in Ministrstvo za javno upravo RS.