Odvrteli so se filmi v Izoli, z Otokom bodo zasvetila še ljubljanska platna

S filmskim festivalom Kino Otok – Isola Cinema smo v Izoli še včeraj posvečeno gledali filme, se družili s filmskimi avtorji in se zvečer predajali blagodejni glasbi, že danes pa je v Ljubljani, v Mestnem kinu Kinodvor, na sporedu Otok v Ljubljani. Kino Otok in njegovi obiskovalci se po petih dnevih intenzivnega festivalskega druženja od Izole poslavljamo obogateni s številnimi filmskimi izkušnjami in prijateljstvi.

Za nami je intenzivno druženje s filmom in ob filmu

Med 1. in 5. junijem so obiskovalci 18. izdaje festivala Kino Otok – Isola Cinema filma zaužili zvrhano mero festivalskega druženja, filmske kulture in umetnosti. Na devetih lokacijah v Izoli se je zgodilo sedeminštirideset projekcij, pet v glasbo zazibanih večerov, branje poezije, fotografska razstava in devet dogodkov za profesionalce iz različnih s filmom in kulturo povezanih področij. Nepozabne izkušnje so napolnile misli in srca obiskovalcev.

Festivalskega druženja še ni konec: Otok v Ljubljani

Nocoj se bo v Kinodvoru odvila projekcija filma Strahinja Banović (Stefan Arsenijević, 2021), priredba ljudske pesmi, v kateri sodobni migranti zasedejo vloge srbskih narodnih junakov in ki ponuja nove kote razumevanja kulturne dediščine nekega prostora. Brezčasna in hkrati žgoče aktualna adaptacija je realističen prikaz negotovih okoliščin beguncev in lirsko-epska pripoved, ki razpira vprašanja identitete, tradicije, rase in ljubezni. Projekcijo smo pripravili v sodelovanju s Festivalom migrantskega filma. 9. junija bo v Kinodvoru svojo distribucijsko pot začel otoški film Luzzu (Alex Camilleri, 2021), slikovit in pristen prikaz ribiškega vsakdanjika ter birokratskega masakriranja stoletnih ritualov in tradicij preživetja. 27. junija pa si bodo lahko gledalci, tudi v Kinodvoru, ogledali film, ki ga je obvezno gledati v kinu in ki gledalca zaziba v stanje izrazite občutljivosti, Memoria (Apichatpong Weerasethakul, 2021).

15. junija se bo v Slovenski kinoteki začela retrospektiva filmov pomembne avtorice Márte Mészáros. V obsežnem filmskem opusu velike (tudi prve) madžarske režiserke, katere filmi so politični in aktualni ter vselej prežeti z neposrednim življenjskim feminizmom, najdemo širok spekter žanrov in vrst filma, v retrospektivi pa se bomo osredotočili na njene zgodnje igrane celovečerce. 

Oktobra bo na Mednarodnem festivalu sodobnih umetnosti Mesto žensk mogoč ogled filma, ki smo gledali tudi v Izoli, Eami (Paz Encina, 2022).

Še vedno na sporedu, torej, Kino Otok – Isola Cinema! Se vidmo na Otoku!