Na sporedu do nedelje: 17. Kino Otok – Isola Cinema v Izoli!

Kljub temu, da so filmskemu festivalu izjemne okoliščine tudi letos prekrižale tradicionalne junijske načrte, nocoj, ob koncu poletja, začenjamo 17. izdajo festivala filmske ustvarjalnosti in živahnega, s filmom navdihnjenega druženja v Izoli – 17. Mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema. Kljub negotovostim in spremembam zadnjega leta in pol bo Kino Otok občinstvo vseh starosti in z vseh vetrov pričakal kot zanesljiva filmska stalnica: s svežim izborom vrhunskega filmskega in spremljevalnega programa, v družbi filmarjev in s povabilom k razširjanju pogledov na film, umetnost, kulturo, družbo in življenje nasploh.

Zasijalo bo platno v Letnem kinu Arrigoni
Nocoj osrednje dogajanje festivala v Izoli odpiramo na nič manj osrednjem festivalskem prizorišču – v Letnem kinu Arrigoni, kjer si bomo ob 20. uri v družbi avtorja, priznanega sardinskega režiserja Salvatoreja Mereuja ogledali njegov zadnji celovečerni film Assandira (Italija, 2020). Zgodba o starcu Costantinu, ki po uničujočem požaru, ki je vzel življenje njegovemu sinu, pripoveduje o tem, kako se je vse začelo in kako je prišlo do požara, se odvija v obliki klasične detektivke (glas pripovedovalca, femme fatale, detektiv, noč, dež in truplo). A gledalci kaj kmalu spremljamo izrazito neklasično pripoved o neki družini in ljubezenskem trikotniku, o trku generacij, ki med seboj nista zmožni komunicirati. Trmastega Costantina upodobi priznani sardinski pisatelj Gavino Ledda, ki ga morda najbolje poznamo po njegovem avtobiografskem delu Padre Padrone, po katerem sta brata Taviani posnela znameniti film Oče gospodar (Padre Padrone, 1977). Zasedba pisatelja in intelektualca v glavni vlogi ni naključna, saj film Assandira na svoj način prevprašuje tematiko knjige, vprašanja, ki so močno ožigosala Leddovo življenje.
 V primeru dežja se bodo projekcije Letnega kina Arrigoni preselile v Kulturni dom.

Assandira (2020)

 

Živahni Video na plaži 
Projektor bo zvečer zabrnel na še enem letnem prizorišču, v še enem kinu pod izolskim nebom: program Videa na plaži bo platno na Svetilniku s tematskimi programi kratkih filmov osvetljeval vse festivalske dni, vse do nedelje. Nocoj ob 20.30 uri v družbi avtorjev predstavljamo program Onkraj nevidnih, ob 21.45 pa se bo z izbranimi filmi predstavil naš prijateljski festival iz sosednje Italije, Lago Film Fest.
 V primeru dežja bodo projekcije Videa na plaži gostovale v Art kinu Odeon.

Video na plaži

 

Festival nastaja v sodelovanju zavoda Otok s koproducenti Centrom za kulturo, šport in prireditve Izola, Art kinom Odeon, Slovensko kinoteko in goriškim Kinoateljejem ter ključnima partnerjema Italijansko samoupravno narodno skupnostjo Izole in ljubljanskim Mestnim kinom Kinodvor ter ob podpori Občine Izola, Ministrstva za kulturo RS, Ministrstva za javno upravo RS, Evropske komisije in podprograma Evropske komisije Ustvarjalna Evropa – MEDIA.

Vse projekcije festivala potekajo v skladu z ukrepi proti širjenju epidemije. Projekcij se lahko udeležijo le obiskovalci, ki imajo dokazilo o izpolnjevanju enega od pogojev PCT: prebolevnost, cepljenje ali negativni izvid testa. Mlajšim od 15 let teh pogojev ni potrebno izpolnjevati. Uporaba zaščitne maske je na festivalskih prizoriščih obvezna.

Za več informacij nam sledite na naših Facebook straneh Kino Otok in Podmornica.
 Informacije o vstopnicah in abonmajih ter seznam predprodajnih mest so na voljo tukaj.
 Program festival najdete tukaj.

Se vidimo na Otoku!