In še več

5. 6., 21.00, Manziolijev trg
>>> FilmMusicOrkestar: Sevdah na filmu in okoli njega
Koncert 

Elma Burnić (vokal) in Admir Ćulumarević (ritem kitara) sta člana zagrebške glasbene atrakcije FilmMusicOrkestar, ki interpretira klasike filmske glasbe skozi sevdah. Na koncertu bosta v inovativnih aranžmajih predstavila nekaj najlepših sevdalink, ki so se pojavile na platnu.

V primeru slabega vremena bo koncert premeščen v Manziolijevo palačo.

1. 6.–5. 6., 23.00–2.00, park Svetilnik
>>> KIŠD x KO: NOČI LUČI
Ali končno spet muzika na Svetilniku!

Glasbene poslastice iz domačih in bližnjih čezmejnih logov vam postrežemo v sodelovanju s Klubom izolskih študentov in dijakov. V primeru slabega vremena muzika žal odpade.  

1. 6., 23.00–2.00
Blaž + Spiral Mind  

Blaž iz Izole dela muziko, piše knjige, riše filme in dizajnira družabne igre. Kot producent elektronske glasbe je izdal kopico albumov in sodeloval z nekaj največjimi imeni slovenske alternativne glasbene scene; deluje tudi kot klaviaturist v ex-yu rock zasedbi Lelee in kot ustvarjalec glasbe za predstave, za kar je leta 2021 prejel Borštnikovo nagrado. 

Zasedba Spiral Mind iz Kopra v svoje kompozicijske svetove vključuje elemente, ki sežejo od zvočnosti sodobne podtalne elektronske glasbe do tradicionalnih afriških ritmov. Trojec pod vodstvom Manuela Brajnika, »neumestljiv v katerikoli žanrski predalček domače scene«, sestavljata še multiinštrumentalist in producent Rok Babič (Rochwald) na sintesajzerjih, basu in kitari ter Gaj Bostič na bobnih in tolkalih.

2. 6., 23.00–2.00
dIESIS 

Stefano Carnevali alias dIESIS je DJ in performer iz Trsta. V svojem eklektičnem slogu meša različne zvrsti, od klasične glasbe do bolj eksperimentalne elektronike. Je soustanovitelj spletnega radia Hakidame in na tržaškem radiu Fragola vodi gledališko, glasbeno in govorno oddajo. Večer bo obarval z izbrani ritmi v slogu italo disca in poslušalce popeljal v 70. in 80. leta prejšnjega stoletja.  

3. 6., 23.00–2.00
KENDI + Benjamin Shock  

Luka Čandek alias KENDI je techno DJ in avdio producent iz Izole. Glasbeno pot je začel na poletnih zabavah, se na underground rave zabavah preizkušal s predvajanjem hitre, surove, repetitivne elektronske glasbe, nato pa s serijo dogodkov Tuesday’s At The Lab postal rezident ljubljanskega kluba Terminal. Ob tej priložnosti napoveduje preplet modernih elektronskih ritmov in melodij.

Benjamin Vuković alias Benjamin Shock je DJ, producent in mixing inženir iz Pirana, ki ga najbolje opisuje pridevnik vsestranski. Njegova strast se ne konča pri elektronski glasbi, ampak se širi tudi na house, techno, funk/disco, chill out, hip-hop in druge žanre. Pred kratkim je ustanovil založbo Watermellow Music, usmerjeno v kakovostno dance glasbo in prijetno mehke, sproščujoče ritme.

4. 6., 23.00–2.00
BTaste + KeZZ  

Bobnar in producent Michael Petronio prihaja iz Trsta in živi v prostoru, kjer se stikajo meje. Iz navdušenja nad aromatičnimi sampli in svežimi beati je zasnoval projekt BTaste, ki se navdihuje pri downtempo ritmih. Ustvarjalec, čigar okus sega od orientalske glasbe in rebetika oz. grškega bluesa do tropskih vplivov, postreže elegantno kombinacijo eteričnih atmosfer in silovitih tolkal. 

Kezz je glasbenica, skladateljica in producentka, ki se je pred dvema letoma priselila iz Beograda. V glasbenem izrazu spaja sodoben elektro-organski zvok in stilizirano petje s pridihom tradicionalnih balkanskih melodij. Ustvarja tudi za gledališče, radio, film, razstave in umetniške performanse. Premierno bo predstavila skladbe s prihajajočega tretjega albuma Elektroizvorika. 

5. 6., 23.00–1.00
Play lista presenečenja  

>>> IZOLA PODNEVI

3. 6., 16.00–21.00, in 4. 6.,  10.00–18.00, Lonka
Pop-up trgovina Vili Van Style

Vili Van Style je prva butična mobilna trgovina v Sloveniji in skupnost, ki stremi k povezovanju mladih iz kreativnega sektorja. Namen projekta je spodbujanje lokalnega oblikovanja, promocija mladih oblikovalcev in decentralizacija ponudbe. Kombi, v katerem je postavljena pop-up trgovina, potuje v različne kraje, kjer predstavlja, promovira in spodbuja mlade ustvarjalce. Na Otoku se bodo predstavili: JKH identity, David Bacali, Montango, Gentle Power, UriKuri in Oskar. Projekt je del partnerske mreže platforme Center za kreativnost. 

>>> MUZEJ IN GALERIJE 

1.–6. 6., Galerija Salsaverde, Gramscijeva 4 
VRAČANJA – PASOLINI PRI NAS, razstava Akademije umetnosti UNG
S tokratno razstavo se na Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici pridružujejo praznovanju rojstnega dne italijanske kulturne in politične ikone, Piera Paoloa Pasolinija, ki bi letos dopolnil 100 let. Študentke in študenti prve in druge stopnje fotografije in videofilma  preko lastnih foto stvaritev razmišljajo o Pasoliniju kot o pesniku in filmskem ustvarjalcu ter kot o umetniku, ki je bil razklan med vero, zabavo in levičarsko politiko. Mentorica ustvarjalnega procesa je bila Tanja Verlak.
Otvoritev razstave: 31. 5., 18.00. 

1.–5. 6., Plac Izolanov, Ljubljanska 23
SVETLOBA, fotografska razstava članov fotografske skupine društva »Morje«
Člani fotografske skupine društva »Morje« tokrat razstavljajo dvajset del, v katerih se poigravajo z naravno hladno svetlobo kot sekundarno ter umetno toplo svetlobo kot primarno. Pod mentorstvom Remigia Grižoniča se predstavljajo Tatjana Brankovič, Barbara Cassermann, Krisztina Doltar, Jožef Fabjan, Marija Grižonič, Lilijana Hrvatin, Adrijana Mandalenič, Tanja Mask, Saša Sergej Merkandel, Olga Tul, Irena Lorget Lipovec in Jack Lorget. 

1.–5. 6., Muzej Izolana – Hiša morja
Pozabljena izolska skrivnost
V Izolani so na fizični maketi Izole pripravili projekcijo, ki s privlačnimi avdiovizualnimi učinki pripoveduje zgodbo o razvoju Izole od prvih poselitev otoka do razvoja polotoka. Maketa prinaša pomembno dodano vrednost obisku Izolane, ki tudi sicer na raznolike načine predstavlja zgodovino mesta, in obogati pustolovsko igro »Pozabljena izolska skrivnost«.
Predvajanje projekcije: sredanedelja, 11.00, 13.00, 16.00  

2.–5. 6., Galerija Alga, Trg Etbina Kristana 9
Razstava Tineta Dekortija
V galeriji gostuje razstava avtorja Tineta Dekortija, ki se za svoje izražanje spogleduje z različnimi mediji, kot so grafiti, tetovaže, risba, slikanje na platno, slikanje na obleke ter obutev, digitalno oblikovanje in video. Otvoritev razstave: 2. 6. 

1.–5. 6., Galerija Drat, Ljubljanska 20
Razstava KROG
V galeriji Drat poteka razstava Krog, ki so jo pripravili študentje pod strokovnim vodstvom oblikovalke Sandre Kocjančič. V galeriji si lahko ogledate tudi stalno postavitev oblikovalke Sandre Kocjančič.  

1.–5. 6., Galerija Insula, Smrekarjeva 20
Insula je galerija Društva likovnih umetnikov Insula, strokovnega združenja profesionalnih likovnih ustvarjalcev Južne Primorske, ki pripravlja razstavne projekte domačih avtorjev, članov društva, različnih slovenskih, pa tudi tujih umetnikov. 

Za informacije o družabnem dogajanju spremljajte družabna omrežja. 

Vstop na dogodke in razstave programa In še več z izjemo muzeja Izolana je brezplačen.