Ljubezen, strasti in spomini na festivalu Kino Otok – Isola Cinema

Na Kino Otoku danes nadaljujemo živahno festivalsko druženje ob filmih in pogovorih, ki filmom sledijo. Z nami v Izoli so številni avtorji, ki nas v svojih delih nagovarjajo z raznolikimi metodami snemanja, pestrimi filmskimi govoricami, nenazadnje pa z vsebino, ki gledalcu razkriva neznana (geografska, družbena, čustvena) obzorja in ga vabi k filmskemu raziskovanju z odprtim srcem. Ozrli se bomo v zakladnico zgodovine filma: gledali bomo dokumentarec o sijoči zvezdi Alidi Valli in s Hitchcockovo zgodnjo nemo mojstrovino z živo glasbeno spremljavo sklenili program letnega kina. Pozornost pa bomo namenili tudi mlademu občinstvu in mladim filmskim avtorjem.

S filmi gradimo mostove razumevanja in spoštovanja
V Art kinu Odeon bomo ob 14. uri gledali zmagovalca lanskoletnega zagrebškega filmskega festivala, film Oaza (2020), ki zgodbo o ljubezenskem trikotniku postavi v ustanovo za mladino s posebnimi potrebami. Avtor Ivan Ikić, ki je v vloge fiktivnih likov postavil naturščike, nam bo po projekciji povedal več o svoji metodi dela, ki nevsiljivo povzdigne banalne nianse vsakdanjika v sfere poezije in resnice.
Ob 17. uri pa se nam bo s samostojnim režijskim celovečernim prvencem Domovine (2020) predstavila otoška filmska prijateljica Jelena Maksimović, ki jo sicer poznamo tudi kot izvrstno montažerko. V filmu, ki spremlja Lenko pri odkrivanju pokrajine in prebivalcev gorske vasi, iz katere je morala njena babica pobegniti med grško državljansko vojno, se prepleteta zgodovinski spomin in avtobiografska pripoved o iskanju koscev preteklosti, koscev domovin.
Filmski dan v Odenu pa sicer že ob 10. uri začenjamo s ponovitvijo letošnjega otvoritvenega filma Assandira (2020), po katerem bomo z režiserjem Salvatorejem Mereujem v daljšem pogovoru spregovorili o številnih tematikah, ki jih njegov film naslavlja.


Oaza (2020)

Alida, ikona italijanskega filma
V Kulturnem domu bo Mimmo Verdesca ob 18. uri predstavil dokumentarec o sloviti italijanski filmski zvezdi Alidi Valli. Verdesca je imel čast, da je kot prvi režiser raziskal njen obsežni osebni arhiv, zato v tem procesu ustvarjeni film Alida (2020) razkriva njeno zgodbo z njenega zornega kota, prek njenih osebnih zapisov, ki z glasom igralke Giovanne Mezzogiorno oživijo in oblikujejo prvoosebno pripoved ter poleg umetniške poti razkrivajo tudi njeno osebno, človeško plat. Film se je uvrstil v glavni izbor festivala v Cannesu in vsebuje tudi pričevanja številnih uglednih filmskih osebnosti, kot so Roberto Benigni, Bernardo Bertolucci, Charlotte Rampling in Vanessa Redgrave.


Alida (2021)

Iz mladih gledalcev zrastejo mladi avtorji
Prav tako v Kulturnem domu se bo pred tem, ob 15. uri, odvrtel zmagovalec letošnje EFA evropske nagrade mladega filmskega občinstva, film o zaupanju, prijateljstvu in velikanskem pogumu otrok Preko meje (Flukten over grensen, 2020). Delo, ki dogajanje umesti na Norveško v čas druge svetovne vojne, je začelo nastajati leta 2015, med begunsko krizo, ki jo je povzročila vojna v Siriji. Ustvarjalci so z zgodbo želeli poudariti potrebo po pomoči tistim, ki se nedolžni znajdejo v kolesju vojne in na begu v znosnejše življenje.

Pred projekcijo pa bomo v družbi mladih avtorjev okusili še letošnji »frišni filmski ulov«: kratki film Lopovi in policaji (2021), ki so ga ustvarili udeleženci filmske šole Mladinskega EPI centra Piran, stari od 13 do 15 let, pod mentorstvom Damjana Kozoleta.


Preko meje / Flukten over grensen (2020)

Jimmy Barka Experience pospremijo nemega Hitchcocka!
Za udaren sklepni večer pred zadnjim dnem 17. Kino Otoka in slovo letošnjega Letnega kina Arrigoni bo poskrbela projekcija Hitchcockove neme mojstrovine Najemnik: zgodba o londonski megli (The Lodger: A Story of the London Fog, 1926), ki nas bo prestavila na londonske ulice in v čas smrtonosnih pohodov serijskega morilca, predvsem pa popeljala po vrtoglavem toboganu strasti, skrivnosti in strahu. Za izvenserijsko doživetje filma bo z izvirno glasbeno spremljavo poskrbel glasbeni trojec Jimmy Barka Experience, ki ga sestavljajo veterani domače glasbene scene DJ Bakto, DJ Borka in Marjan Stanić.
V primeru dežja se projekcija Letnega kina Arrigoni preseli v Kulturni dom.

Na drugem prizorišču pod milim nebom, na Svetilniku, se bo ob 20.30 v prisotnosti avtorjev zavrtel četrti, za obiskovalce brezplačen, program Videa na plaži: Onkraj obsesije. V primeru dežja se projekcije Videa na plaži preselijo v Art kino Odeon.

Za preplet filma z drugimi področji ustvarjalnosti pa bo danes poskrbela pop-up trgovina Vili van Style, ki bo vzniknila na Svetilniku med 16. in 21. uro. Gre za prvo butično mobilno trgovino v Sloveniji in skupnost, ki želi s spodbujanjem lokalnega oblikovanja in promocijo mladih oblikovalcev povezovati mlade ustvarjalce iz kreativnega sektorja. Predstavili se bodo JKH identity, David Bacali, Ana Cajhen, Montango in Gentle Power, obiskovalcem pa bo poleg izdelkov na voljo tudi stilsko svetovanje oblikovalke in stilistke Julie Kaje Hrovat.