Junaški filmi in filmi junaštev na festivalu Kino Otok – Isola Cinema

Po slikovitem, razmišljujočem in čustvenem v film potopljenem tednu tudi zadnji dan 17. Kino Otoka ponuja širjavo filmskih vsebin vse od zgodnjega dopoldneva do zvezdnate noči. V Art kinu Odeon bomo ob štirih filmih raznolikih vsebin in govoric razmišljali o junaštvih, o katerih ne beremo v zgodovinskih knjigah, o pogumu vsakdanjih ljudi. Kulturni dom je danes namenjen otroškemu vrvežu, program dneva in festivala pa se bo sklenil pod zvezdami, z zadnjim programov kratkih filmov Videa na plaži.

Premiki po koordinatah življenja
Nedeljski program Art kina Odeon ob 10.30 začenjamo s filmom Ta dež ne bo ponehal (This Rain Will Never Stop, Alina Gorlova, 2020). Zgodba Andrija Sulejmana, Kurda iz Sirije, ki si je delo poiskal v Ukrajini, nas popelje po svetu, v katerem vojna nikoli ne poneha, silovite črno-bele podobe pa nas soočijo z večnim pretakanjem veselja in bolečine, življenja in smrti, vojne in bežnih trenutkov miru.

Po različnih pokrajinah in med sencami vojne potuje tudi zgodba Sonje, ene prvih partizank v Srbiji in vodje odporniškega gibanja v Auschwitzu, ki pokaže pot k novim generacijam antifašistk, k novim prostorom, v katerih moramo misliti in udejstvovati odpor. Film Pokrajine odpora (Pejzaži otpora, Marta Popivoda, 2021), ki bo v Odeonu na sporedu ob 13. uri, je na nedavnem filmskem festivalu v Sarajevu prejel nagrado za najboljši dokumentarni film.

Ob 16. uri mu sledi film, ki je s prečenjem geografskih koordinat povezan zelo dobesedno: nastal je namreč iz posnetkov s kolutov filma, najdenih v ribiški mreži streljaj od islandske obale. Bill Morrison, ki ga je otoško občinstvo pred štirimi leti spoznalo v živo, je tvarino filma, v katerem igra priljubljen sovjetski igralec Mihail Žarov, spojil z izvirno glasbo Davida Langa, prepletel s posnetki iz Žarove filmografije in nastal je Podeželski detektiv: cikel pesmi (The Village Detective: a song cycle, 2021).

Letošnji program Art kina Odeon bo ob 18. uri sklenila zgodba o nesmiselnem popotovanju, ki oriše podrobno sliko življenja v krempljih brezupne revščine. Protagonist filma Kamenčki (Koozhangal, Vinothraj P.S., 2021) je odločen, da bo domov pripeljal svojo ženo, ki je pred njegovim nasiljem pobegnila od doma. Sina prisili, da se mu na enega najbolj vročih dni v letu pridruži na trinajstkilometrski poti, ki ju peš popelje v srce od suše izčrpane pokrajine.
Ob 20. uri smo zaradi izjemnega zanimanja na program Art kina Odeon uvrstili ponovitev dokumentarnega filma Lucio Dalla in njegova pesem Italije (Per Lucio, Pietro Marcello, 2021): poklon velikemu italijanskemu kantavtorju Luciu Dalli prek izjav njegovih prijateljev in slikovitih prizorov rojstne Bologne pripoveduje o manj znanih epizodah glasbenikovega življenja in življenja Italije.


Kamenčki / Koozhangal (2021)

Fantastični svet na krovu Podmornice
Program za otroke in mlade Podmornica danes v Kulturni dom prinaša dva filmska sklopa. Ob 10. uri bodo za najmlajše gledalce od 3. leta starosti na sporedu Pripovedke iz živalskega kraljestva, izbor šestih kratkih animiranih filmov, ki najmlajše in vso družino popelje med gozdne junake v raziskovanje poguma, prijateljstva, odraščanja in drugačnosti.

Ob 16. uri za otroke od 8. leta starosti sledi nova različica priljubljene klasike Carla Collodija – Ostržek (Pinocchio, 2019) v režiji slovitega Mattea Garroneja z oskarjevcem Robertom Benignijem v vlogi starega rezbarja. Eden od nominirancev za letošnjo EFA evropsko nagrado mladega filmskega občinstva nam razpre bogat fantazijski svet skrivnosti in čudes, poln humornih in ganljivih trenutkov.


Ostržek / Pinocchio (2019)

Nad izolskim programom 17. Mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema se bo spustil zvezdni zastor – zadnje dejanje se bo namreč zgodilo ob 20.30 na Svetilniku, kjer se bo v prisotnosti avtorjev odvrtel še zadnji program Videa na plaži: Onkraj mladosti. V primeru dežja se projekcije Videa na plaži preselijo v Art kino Odeon.

Prijazno vabljeni na Otok!