Izola utripa v ritmu festivala Kino Otok – Isola Cinema

Festivalsko dogajanje filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema se gosti in stopnjuje, v Izoli so svoje čute že izostrili filmski gledalci in sem so že prispeli prvi gostje, ki bodo predstavili svoje filme in z gledalci spregovorili o tem, kako ustvarjajo in zakaj so si za svoje izrazno sredstvo izbrali prav film. Tudi mesto že utripa v ritmu festivala: v Galeriji Salsaverde je na ogled razstava Pozdravi iz prihodnosti III, v prostorih Sončne dvorane je živahno uredništvo revije Robida, v Art kinu Odeon, Letnem kinu Arrigoni in letnem kinu Videa na plaži pa: filmi, filmi, filmi! 

S filmi razpihajmo meglo 
Danes bo s projekcijo, ki smo jo posvetili v lanskem letu preminulemu mojstru filma Goranu Paskaljeviću, zaživelo festivalsko prizorišče Art kino Odeon: ob 14. uri bo zasijal avtorjev zadnji film Megli navkljub (Nonostante la nebbia, 2019), film o mladem beguncu Ali-Musi Sarhanu, ki ga v Italiji k sebi sprejme starejši par. A okolje se odločitvi para, da deček postane član družine, trdovratno upira. Film je zgodba o človečnosti v svetu, ki se vse bolj potaplja v meglo ksenofobije. Film bo uvedla predstavnica otoškega partnerja, Mednarodnega filmskega festivala v Innsbrucku, Alissa McCallum.
Naslednji film v Odeonu ob 17. uri, Čarovnice iz Orienta (Les Sorcières de l’Orient, 2021), dokumentarec o japonskih odbojkaricah, ki so kot ekipa tekstilne tovarne doživele neverjeten uspeh s 258 zaporednimi zmagami in zlato medaljo na olimpijskih igrah, bo predstavil avtor Julien Faraut, ki svoje filmske zgodbe tke iz bogastva, ki ga ponujajo zakladnice arhivskega materiala.
 V Letnem kinu Arrigoni bosta nocoj na ogled kar dva filma: ob 20. uri dokumentarec Krt (El Agente Topo, Maite Alberdi, 2020), ki se zapleta kakor napet vohunski film in v katerem na humoren in ganljiv način spoznamo življenje v enem izmed domov za ostarele v Čilu. Ob 22.30 pa nas bo v gore Lesota, kjer osemdesetletna vdova zaneti iskrico upora, saj morajo prebivalci podeželja v imenu neokolonialističnega “napredka” zapustiti svoje domove, popeljal film Ne pogreb, temveč vstajenje (This Is Not a Burial, It’s a Resurrection, Lemohang Jeremiah Mosese, 2019).
V primeru dežja se bodo projekcije Letnega kina Arrigoni preselile v Kulturni dom.
Video na plaži nocoj ob 20.30 uri nudi program kratkih filmov Onkraj predanosti. Številne filme bodo predstavili avtorji. V primeru dežja bodo projekcije Videa na plaži gostovale v Art kinu Odeon.

Čarovnice iz Orienta (Les Sorcières de l’Orient, 2021)


Film v stiku z drugimi prostori razmisleka
V Sončni dvorani JSKD Izola je živahno uredništvo Robide, ki sicer domuje v obmejni vasici Topolò/Topolove v Benečiji, kjer izdaja istoimensko tematsko revijo o kulturi in umetnosti, pripravlja skupnostne akcije in delavnice ter v najširšem smislu premišlja bivanje na marginah. Na Otoku nabirajo snov za novo številko revije, v celoti posvečeno temi otoka. Obiskovalci, ki bodo zakorakali v njihov priložnostni studio, si bodo lahko ogledali Robidino razstavo ter si odpočili ob prebiranju Robidinih starih številk in drugih publikacij.

V Galeriji Salsaverde je do nedelje  na ogled razstava Pozdravi iz prihodnosti III., na kateri se z deli iz preteklih treh koronskih semestrov predstavljajo študentje Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici. Razstava obsega štiri fotografske serije, ki so nastale pod mentorstvom Ane Sluga in Tadeja Žnidarčiča, ter dvokanalno video instalacijo (mentorica Valerie Wolf Gang), v kateri se študentje v dvojicah pogovarjajo prek svojih del, zaprtih v ekrane, a v virtualnem dotiku.

Uredništvo Robide

 

Za več informacij nam sledite na naših Facebook straneh Kino Otok in Podmornica. Informacije o vstopnicah in abonmajih ter seznam predprodajnih mest so na voljo tukaj. Program festival najdete tukaj.

Se vidimo na Otoku!