Festivala Kino Otok – Isola Cinema in Mesto žensk: projekcija filma Eami v Kinodvoru

Filmski festival Kino Otok, ki se je na vstopu v poletje zgodil v Izoli, Ljubljani in številnih mestih na Primorskem, oktobra gostuje na Mednarodnem festivalu sodobnih umetnosti – Mesto žensk! V torek, 11. oktobra, ob 17. uri se bo v mestnem kinu Kinodvor za ljubitelje filma, kinodoživetij in festivalskih druženj zgodila projekcija na rotterdamskem festivalu nagrajenega filma Eami (2022) režiserke Paz Encina.

Eami v jeziku ajoreo pomeni gozd. Beseda pomeni tudi svet. Predstavniki plemena Ajoreo-Totobiegosode ne delajo razlik: drevesa, živali in rastline, med katerimi živijo že stoletja, so vse, kar poznajo. Zdaj živijo na območju, kjer poteka najhitrejše krčenje gozdov na Zemlji. Paragvajska režiserka je za film odpotovala v argentinsko provinco Chaco. Potopila se je v mitologijo plemena Ajoreo-Totobiegosode in prisluhnila pretresljivim zgodbam ljudi, ki jih preganjajo z njihove lastne zemlje. Na podlagi vsega, kar je izvedela, je posnela sanjski, magičnorealistični film o deklici z imenom Eami. Film čarobnih podob in silovite zvočne podobe postane doživetje za vsa čutila: vrišč ptice; šelestenje listja v vetru; renčanje v daljavi; nato stroji … panika. Film Eami je obtožba, poskus zabeleženja nečesa, kar bo za vedno izgubljeno.

Odvzem zemlje in siljenje ljudi v način življenja, ki je drugačen od njihove kulture, je del genocida – krčenje gozdov je genocid. Ne zmoremo videti razsežnosti tega problema, ne zmoremo čutiti odgovornosti za tragedijo, v katero smo oviti. Mislim, da bo trajalo še deset let, preden bo vse zajelo stanje kaosa. Zato upam, da film doseže čim več ljudi, da se poučimo in poskušamo obrniti stanje stvari. – Paz Encina

Video napovednik filma si lahko ogledate tu.
Program festivala Mesto žensk si lahko ogledate tu.

Prijazno vabljeni!