Eksplozija filma na festivalu Kino Otok – Isola Cinema

Danes, v petek, bo v Izoli eksplodiralo – gre za edinstveno eksplozijo, ki gradi in ne ruši, ki opogumlja in ne ustrahuje: obiskovalci bodo v Izoli lahko uživali v raznolikem filmskem dogajanju, se ob filmih odpočili ali zdramili in se potopili v dialog s filmom in o filmu. O marsikaterem filmu bomo razmišljali skupaj s filmarji, v Letnem kinu Arrigoni pa nas bo pozdravila celo ekipa filma, zgodila se bo predpremiera slovenskega filma Miroslava Mandića, Sanremo. 

Zgodovina, ki nas oblikuje in zaznamuje
V Art kinu Odeon se filmi vrtijo cel dan: ob 11. uri začnemo z dokumentarcem večkratnega otoškega gosta in prijatelja Ivana Ramljaka, O neki mladosti (O jednoj mladosti, 2020), ki nas nežno, a surovo iskreno potopi v spomine na mladost in tudi v labirint same narave spominjanja in razumevanja preteklosti. Že naslednji film ob 13. uri, Rdeča luna (Lúa vermella, 2020), bo predstavil avtor Lois Patiño. Film, posnet na osupljivi in skrivnostni obali Galicije je poetična in mistična pripoved o procesu žalovanja in o svetu, v katerem legende pripadajo resničnosti in kjer so duhovi del skupnosti.
Ob 16. uri se bomo po projekciji filma Avgustovski dnevi (Dies d’agost, 2005) pogovarjali s katalonskim režiserjem Marcom Recho, ki bo spregovoril o svojem posebnem načinu dela in o filmu na sporedu Kino Otoka, ki spremlja režiserja in njegovega brata Davida na potovanju po katalonskem podeželju – ki postane izlet v osebno zgodovino in hkrati v pogosto zamolčani del zgodovine Španije. Film razmišlja: če se ne posvetimo svojim ranam, ostanejo naše osebne in kolektivne travme nerazumljene. S filmom napovedujemo popolno retrospektivo avtorjevih filmov, ki se bo oktobra zgodila v Slovenski kinoteki in v ljubljanskem Mestnem kinu Kinodvor.
 Filmski dan v Odeonu zaključujemo s še enim razmislekom o našem odnosu do osebne in družbene ali skupnostne zgodovine – ob 19. uri nas bo nežno zabaval in nam dal misliti Majhen kraj v Španiji, triptih (A Small Town in Spain, triptych, 2020) še enega otoškega filmskega prijatelja, Jana Vrommana.

Rdeča luna / Lúa vermella (2020)

 

Mladi programerji predstavljajo svoj izbor

Filmski program bo danes stekel tudi v Kulturnem domu, kjer bodo ob 18. uri mladi programerji predstavili film, ki so ga izbrali med raznolikimi zgodovinskimi klasikami: Brez strehe in zakona (Sans toit ni loi, 1985) mojstrice Agnès Varda, izjemno dramo o dekletu, ki jo mnogi poskušajo usmeriti na »pravo pot«, a je njeno potepuško življenje zavestna izbira. Film priporočamo mladim in starejšim (od 14. leta dalje). Mladi programerji je program mednarodnega projekta Film v gibanju (Moving Cinema) s podporo podprograma EU Ustvarjalna Evropa – MEDIA in Ministrstva za javno upravo RS, ki smo ga v letošnjem šolskem letu izvedli v sodelovanju s Slovensko kinoteko.
Pred tem lahko na platnu Kulturnega doma ob 16. uri ujamete pronicljiv dokumentarni film Srečen božič, Yiwu (Merry Christmas, Yiwu, 2020) mladega režiserja Mladena Kovačevića, intimen portret vsakdanjika kitajskih delavcev, ujetih med komunistično tradicijo in na novo odkritimi kitajskimi sanjami. Film se dogaja v mestu Yiwu, kraju s šeststo tovarnami z božičnimi okraski, v katerih proizvajajo božič za ves svet.

Srečen božič, Yiwu / Merry Christmas, Yiwu (2020)

 

Predpremiera!
V Letnem kinu Arrigoni ob 20. uri ponosno predstavljamo predpremiero slovenskega filma Miroslava Mandića Sanremo (2020). V nežnem filmu o Brunu (izjemno ga upodobi Sandi Pavlin), ki v domu starejših občanov živi življenje, ovito v meglice spominov in pozabe, režiser s preprosto in poetično pripovedjo natančno oriše občutja ob izgubi spomina, skozi kopreno katerih prodirajo svetli žarki prijateljstva in ljubezni. Film bosta predstavila režiser in glavni igralec, spoznali pa bomo tudi ekipo filma!
V Letnem kinu se bo ob 22.45 zavrtel še en film – film, ki je nemudoma postal kulten – Pes, ki ne utihne (El perro que no calla, Ana Katz, 2020), komedija absurda in vsakdana, ki nas prek bežnih okruškov popelje čez neko, kot se zdi, povsem naključno življenje lastnika psa, ki ne utihne, in ki se duhovito spogleduje z občutki apokaliptične realnosti, ki jo živimo.
V primeru dežja se projekcije Letnega kina Arrigoni preselijo v Kulturni dom.

Sanremo (2020)

 

Moja Izola je lahko tudi kino
Nocoj se bo v kinodvorano spremenil Largo pri špini, trg na Ljubljanski ulici: ob 20. uri smo v sodelovanju z galerijo Plac Izolanov in v okviru evropskega projekta Movies in Motion / Kino Istra (s podporo Evropske komisije in Ministrstva za javno upravo RS) pripravili projekcijo dokumentarca Lucio Dalla in njegova pesem Italije (Per Lucio, Pietro Marcello, 2021), ki je poklon velikemu italijanskemu kantavtorju in ki prek izjav njegovih prijateljev in slikovitih prizorov rojstne Bologne pripoveduje o manj znanih epizodah glasbenikovega življenja in življenja Italije. Film bo uvedlo glasbeno presenečenje!
V primeru dežja projekcijo prestavljamo v bolj sončno prihodnost.

Na Svetilniku se bo ob 20.30 v prisotnosti avtorjev zavrtel že tretji, za obiskovalce brezplačen, program Videa na plaži: Onkraj zakonov narave. V primeru dežja se projekcije Videa na plaži zgodijo v Art kinu Odeon.

Od 22. ure pa bo prav tako na Svetilniku na ogled posebna filmska predstava Svetloba v drevesih: v videogaleriji iz debel in lesenih naplavin bodo zasijali kratki eksperimentalni filmi, ki z mikroskopskimi podobami lesa zabrišejo mejo med konkretnim in abstraktnim. Na osrednjem platnu iz naplavljene plastike se predvaja film Duhovi, meditativni poklon naravi, celotni program pa obsega devet filmov v skupni dolžini 70 minut. Projekt je plod večletnega ustvarjalnega dela Uroša Marolta, ki raziskuje nenavadne pojavne oblike v naravi in pogosto ustvarja zvok z materiali iz gozda.

Za več informacij nam sledite na naših Facebook straneh Kino Otok in Podmornica.
 Informacije o vstopnicah in abonmajih ter seznam predprodajnih mest so na voljo tukaj.
 Program festival najdete tukaj.

Se vidimo na Otoku!