Kratka scena na Kino Otoku

V sodelovanju z Društvom za uveljavljanje kratkega filma Kraken in mednarodnim festivalom kratkega filma FeKK

Kratka scena je intenzivna polletna delavnica, ki vključuje spoznavanje teorije in prakse scenaristične obrti, razvoj ideje in pisanje scenarija za kratki film. Letošnja Kratka scena je že sedma po vrsti, a prvič poteka v prenovljenem in obogatenem formatu, tudi na Kino Otoku. Več na kratkascena.si.

11.00–13.00

Trije producentski pogledi na kratki film: Andraž Jerič, Katja Lenarčič, Marina Gumzi

Predstavitve in diskusija 

Andraž Jerič je leta 2013 soustanovil filmsko društvo Temporama. Po več kratkih (nizko- ali brezproračunskih) filmih, videospotih in spletnih serijah je leta 2018 produciral svoj prvi celovečerni igrani film Posledice, ki je bil premierno prikazan na mednarodnem festivalu v Torontu. Je član Evropske filmske akademije, v letu 2021 pa je bil izbran za slovenskega predstavnika v programu Producenti na potezi v Cannesu.

Kot vodja razvoja in kreativni producent se (kratkim) filmom rad posveča čimprej, že v zgodnejših fazah pisanja in koncipiranja, zato se bo na tem pogovoru posvetil predvsem procesom v fazi razvoja projekta. Spregovoril bo tudi o financiranju kratkega filma pri nas in o tem, kako znotraj vedno bolj mačehovske podpore kratkemu filmu kot avtor ali producent ostati optimističen.

Sotto (2016), režiserka Ina Ferlan, produkcija Temporama. Foto: Eva Ferlan.

Katja Lenarčič je poklicno pot začela v berlinskem world salesu. Leta 2015 se je pridružila filmskem kolektivu EnaBanda, kjer je producirala nagrajene kratke in dokumentarne filme, ki so bili premierno prikazani v tekmovalnih sekcijah prestižnih festivalov, kot so Sarajevo FF, Clermont-Ferrand ISFF in Solun IFF. Od leta 2020 je producentka pri produkcijski hiši Vertigo ter koordinatorka mednarodnega usposabljanja CEE Animation Workshop.  Je alumna Locarno Industry Academy, Jihlava Emerging Producers in EAVE.

Zakaj in kako lahko delavnice, koprodukcijski forumi in filmske tržnice pomagajo ustvarjalcem kratkih filmov, bo prikazala na primeru kratkega filma Potop režiserja Kristijana Krajnčana, ki je izjemno uspešno mednarodno pot začel prav na scenaristični delavnici Kratka scena.

 Potop (2019), režiser Kristijan Krajnčan, producentka Katja Lenarčič.

 

Marina Gumzi od 2013 vodi mikro studio NOSOROGI. Kot avtorica, dramaturginja in producentka redno in rada sodeluje z mlajšimi ustvarjalci. Med 2019 in 2020 je bila na berlinski DFFB članica prve študijske skupine Next Wave, v okviru katere se je začela ukvarjati z novimi modeli filmske distribucije ter potenciali, ki jih za razvoj filma ponujajo nove tehnologije. Sodelovala je v mednarodni raziskovalni skupini, ki je za Eurimages pripravila študijo o sodobnih nekonvencionalnih filmskih praksah, ter v projektni skupini berlinskega Tedna kritike, ki je oblikovala utopični filmski sistem.

Predstavila bo razmislek z naslovom Done with Cannes – o možnostih za ustvarjanje na robu dominantnih podpornih sistemov in njihovih v marsičem arhaičnih konvencij; o nujnosti radikalnejšega zavračanja hitrih, preračunljivih produkcijskih načinov ter o smislu iskanja »resnice« skozi radovednost in raziskovanje medija.

Kratki film o džungli (in production), directed by Gregor Božič, produced by NOSOROGI.

 

Moderira Nadina Štefančič.

Dogodek bo potekal v slovenskem jeziku. Prost vstop, zaželene rezervacije na pro@isolacinema.org.

 

Info

Lokacija: Manziolijeva palača, Izola
Datum: 04. June 2022
Čas: 11:00
Program: Pro Otok
Sekcija: Pro Otok