Dijaki, postanite del skupine, ki izbira film za 18. festival Kino Otok! Prijave do 10. februarja.

Dijake vseh letnikov srednjih šol, ki jih zanima film, vabimo, da postanete člani skupine Mladih programerjev. Na srečanjih med februarjem in aprilom 2022 si bomo skupaj ogledali več filmov in na koncu izbrali enega, ki bo uvrščen v program 18. mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema. Za izbrani film bomo pripravili tudi promocijske materiale in ga v živo predstavili občinstvu. Srečanja in ogledi filmov bodo potekali v Slovenski kinoteki v Ljubljani, festival in projekcija filma se bosta odvila med 1. in 5. junijem v Izoli. Rok za prijave je četrtek, 10. februar 2022.

Udeleženci se boste pridružili mednarodnemu programu Mladi programerji, ki poteka v številnih krajih Evrope in ki ga v okviru evropskega projekta Film v gibanju (Moving Cinema) izvajamo v zavodu za razvijanje filmske kulture Otok v sodelovanju s Slovensko kinoteko. Projekt je podprt s strani podprograma Ustvarjalne Evropa MEDIA, Ministrstva za javno upravo RS in Slovenskega filmskega centra.

Od 24. februarja do 7. aprila 2022 se bomo s skupino udeležencev, dijakov srednjih šol, vsak četrtek popoldne srečevali v prostorih Slovenske kinoteke, kjer bomo v družbi mentorjev poglobljeno gledali filme in v pogovorih delili kritične razmisleke.  Film bomo obravnavali čim bolj celovito – kot umetnost, kot ustvarjalni izraz, a tudi kot sredstvo in izhodišče za boljše razumevanje družbe in sveta.

V izbor bodo vključeni štirje filmi iz zgodovine filmske umetnosti, ki so pomembno  zaznamovali generacije filmskih ustvarjalcev in pustili sledi v gledalcih vse do danes. Izmed ogledanih filmov boste izbrali enega,  ki bo uvrščen v program 18. mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema. Ta se bo v Izoli odvijal med 1. in 5. junijem 2022, pred in po tem pa tudi v Ljubljani in drugih krajih.

Za izbrani film boste pripravili predstavitev za festivalski katalog in spletni program, sodelovali v promociji pred festivalom, razmišljali, kako svoje sovrstnike navdušiti za film, ga ob festivalski projekciji v Izoli v živo predstavili občinstvu in mimogrede odkrili še marsikatero skrivnost o pripravi festivala. Skozi film vstopite v čudežni svet umetnosti, ki izziva domišljijo in pogled na svet. Kot del programske ekipe mednarodnega filmskega festivala lahko tudi sami vplivate na oblikovanje programa za vaše vrstnike in druge gledalce.

Udeležba je brezplačna. Za prijave in več informacij pišite Ani Cerar, na ana.cerar@isolacinema.org, najkasneje do 10. aprila 2022, število udeležencev je omejeno.

>> Mladi programerji na KO 2022 prijavnica

 

Program Mladi programerji organizira Otok, zavod za razvoj filmske kulture, glavni producent Mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema in številnih filmsko-vzgojnih programov za otroke in mlade, ki potekajo skozi vse šolsko leto, v sodelovanju s Slovensko kinoteko. Program je podprt s strani Slovenskega filmskega centra in podprograma Evropske komisije Ustvarjalna Evropa – MEDIA; kot del mednarodnega projekta Film v gibanju (Moving Cinema).