17. filmski festival Kino Otok – Isola Cinema na sporedu konec avgusta

Mednarodnemu filmskemu festivalu Kino Otok – Isola Cinema so izjemne okoliščine tudi letos prekrižale tradicionalne junijske načrte. Zato se bo še ena ekstraserijska izdaja festivala filmske ustvarjalnosti in navdihujočega druženja v Izoli odvila ob koncu poletja, med 25. in 29. avgustom 2021. Prej in potem bo festivalski program obiskal tudi Ljubljano in več krajev jugozahodne Slovenije. Kot kontrapunkt neštetim negotovostim in spremembam zadnjega leta in pol, bo Kino Otok občinstvo vseh starosti in z vseh vetrov pričakal kot zanesljiva filmska stalnica: s svežim izborom vrhunskega filmskega in spremljevalnega programa, v družbi filmarjev in s povabilom k razširjanju pogledov na film, umetnost, kulturo, družbo in življenje nasploh.

 

Alfred Hitchcock in Jimmy Barka Experience – edinstvena izkušnja nemega filma z živo glasbo

Na festivalu v Izoli bomo prestavili edinstveno izkušnjo projekcije nemega celovečernega filma z avtorsko glasbeno spremljavo v živo. V letnem kinu bo na sporedu klasika Najemnik (The Lodger: A Story of the London Fog, 1926) legendarnega Alfreda Hitchcocka z živo glasbo domačih mojstrov, eklektičnega tria Jimmy Barka Experience, ki ga sestavljajo DJa Borka in Bakto ter bobnar in tolkalec Marjan Stanić. Igrani film prinaša zgodbo o življenju v Londonu med »epidemijo« serijskega morilca Jacka Razparača. Je vrtoglav tobogan strasti, sumničenj, ljubosumja, skrivnosti in strahu. Nema Hitchcockova mojstrovina že vzpostavlja številne slogovne in vsebinske obsesije sledečih del filmskega velikana ter razkriva njegov ekstravaganten in duhovit pogled na svet.

Fotografija Najemnik:  Park Circus/ITV Studios

Slovenski premieri odmevnih koprodukcijskih filmov Sanremo in Oaza

Celovečerna igrana filma Sanremo (Miroslav Mandić, Slovenija, Italija, 2020) in Oaza (Ivan Ikić, Srbija, Nizozemska, Slovenija, BIH, Francija, 2020) sta nastala v slovenski večinski oziroma manjšinski koprodukciji in sta v zadnjih mesecih odmevala na največjih tujih filmskih festivalih. V Sloveniji bosta premierno prikazana prav v Izoli, na 17. festivalu Kino Otok.

Sanremo bosansko–slovenskega avtorja Miroslava Mandića je nežen film o Brunu, ki v domu starejših občanov živi življenje, ovito v meglice spominov in pozabe. Režiser s preprosto in poetično pripovedjo natančno oriše občutja ob izgubi spomina, skozi kopreno katerih prodirajo svetli žarki prijateljstva in ljubezni. Oaza srbskega avtorja Ivana Ikića je zgodba o ljubezenskem trikotniku, ki se dogaja v ustanovi za mladino s posebnimi potrebami. Je eksploziven izbruh podrobnosti, ki tkejo otipljivo snov življenja. Režiserjeva metoda dela z naturščiki, ki igrajo fiktivne like, banalne nianse vsakdanjika nevsiljivo povzdigne v sfere poezije in resnice.

 

 

 

 

 

 

V Izoli bomo gostili oba režiserja in več članov ustvarjalnih ekip obeh filmov.

Gradimo mostove med filmom in drugo ustvarjalnostjo: revija Robida

Med številnimi spremljevalnimi vsebinami, ki bodo obogatile in razgibale program filmskih projekcij 17. Kino Otoka v Izoli, izpostavljamo kinootoško rezidenco slovensko-italijanske revije za kulturo in umetnost Robida. Uredništvo revije domuje v vasi Topolove v Benečiji, na meji med Slovenijo in Italijo, kjer že desetletja poteka edinstvena Postaja Topolove. Robida se je z leti razvila v raznolik projekt skupine mladih ustvarjalcev, ki se sprašuje o možnostih delovanja in bivanja na obrobju, organizira skupne akcije čiščenja zapuščenih kamnitih teras, organizira delavnice in rezidence za mlade umetnike ter nenehno išče nove ideje in sodelovanja. Na 17. Kino Otoku bodo sodelavci revije v pop-up uredništvu v Sončni dvorani JSKD Izola na različne načine predstavljali dosedanje delovanje, predvsem pa nabirali in raziskovale materiale za novo številko revije, ki bo posvečena temi otoka.

 

Razkritje programa ter festivalsko ogrevanje v Izoli in Ljubljani

Celoten program 17. Kino Otoka bo objavljen v zadnjih dneh julija, festivalska ekipa ga bo v živo predstavila v Izoli in Ljubljani. Poleg tega na prehodu z julija v avgust napovedujemo dva ogrevalna festivalska dogodka, prvega 29. julija 2021 v Letnem kinu Arrigoni v Izoli in drugega 9. avgusta 2021 v Ljubljani. Dogodka pripravljamo v sodelovanju s koproducentoma festivala, Centrom za kulturo, šport in prireditve Izola in ljubljansko Slovensko kinoteko.

Producent festivala je Otok, zavod za razvijanje filmske kulture. Koproducenti festivala so Center za kulturo, šport in prireditve Izola, Slovenska kinoteka in Kinoatelje. Mestni kino Kinodvor in Italijanska samoupravna narodna skupnost Izola sta partnerja festivala.

17. izdajo mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema podpirajo naslednji javni sofinancerji: Ministrstvo za kulturo RS, Občina Izola, podprogram Evropske komisije Ustvarjalna Evropa – MEDIA, Evropska komisija in Ministrstvo za javno upravo RS.

Izvedba festivala bo potekala v razmeram prilagojenem formatu in ob upoštevanju vseh veljavnih preventivnih ukrepov in navodil.